2013. május 21., kedd

Sötétrózsaszín kötött top

Hát igen, a sikerélmények megvoltak, így elkezdtem nézegetni a kötött kardigánok, topok, kendők, sálak leírásait. Mivel még mindig nem számítottam gyakorlott kézimunkázónak, arra gondoltam, hogy egy egyszerűbb, ujj nélküli topot kötök, méghozzá jó nagy tűvel, hogy gyorsan készen legyen, nehogy elkedvetlenítsen az, hogy sokáig készül. 

Először a fonalat vettem meg, mert a fonalboltban nagyon megtetszett a puhasága és az érdekes struktúrája - olyan "már előre meghorgolt" szálú. Csak öt gombolyag volt belőle a boltban, és az eladónő azt mondta, hogy nem is lesz belőle több. Úgyhogy ezzel kellett gazdálkodnom.



A következő modellt választottam: Kattints ide

Öt méretben is elkészíthető, ha más fonalból szeretné valaki megkötni, akkor csak egy próbakötést kell csinálnia, majd a szem- és sorszámok kiszámíthatóak:


Egyszerű mintájú, hatos tűvel köthető, úgyhogy szűk egy hét alatt kész is lett. Olyan puha volt a fonal, hogy a kötés szinte kifolyt a kezemből. De amikor összevarrtam az oldalait, mégis tartása volt az egésznek. A középső lányom azt mondta, hogy az ilyen vastag fonalból készült ruhadarabba biztosan meg fogok gyulladni. Hát nem, hiszen olyan lukacsos lett, hogy a szellő simán átfúj rajta, úgyhogy kifejezetten kellemes viselet. Egy vékony szaténszalagot is fűztem a mellrészhez, bár a mintán ez nem volt.

Bár öt gombolyagot vettem ebből a fonalból, csak három és fél gombolyagot használtam fel ehhez a tophoz. Gondolkodom rajta, hogy mi legyen a maradék másfél gombolyagból. Már van tippem,  hiszen ilyen finom fonal nem veszhet kárba.

Kék horgolt táska

Hát a kötést nem felejtettem el. Ki kellett próbálnom, hogy a horgolás hogy megy. Annak idején nagyon keveset horgolgattam, hiszen ez a szó főként a terítőket juttatta eszembe, olyanokat pedig ritkán horgol az ember.

Mire jó az internet, elkezdtem keresgélni olyan honlapokat, amiken nekem tetsző horgolt holmik vannak, hátha kiderül, hogy nem csak terítőket lehet horgolgatni, hanem hasznos, hordható cuccokat is. Hamar rátaláltam a megfelelő honlapokra, így el is kezdhettem keresgélni a fonalat a boltokban.

Először természetesen egy kisebb munkával akartam kezdeni, nehogy túl nagy falat legyen, és elmenjen az egésztől a kedvem - önkéntes stresszterápián vagyok, vagy mi a szösz. Egy táskácska leírását találtam a legalkalmasabbnak, márcsak azért is, mert így a kötéshez, horgoláshoz szükséges fonalakat abban tudom tartani, így a vonaton, buszon bármikor előkaphatom, és az utazással töltött időt is hasznosan tölthetem. Ezt a modellt találtam: Kattints ide

A minta leírása ingyenesen letölthető a megjelölt honlapról, igaz, angolul van, de manapság már mindenki tud angolul - legalábbis én annyira, hogy miután a szótárból kikerestem a szavakat, nagyjából ki tudtam találni, hogy mit is kell csinálni.

A leírása magyarul:

Táska:
4-es horgolótűvel horgolj 6 láncszemet, formázz a láncszemekből kört, majd az első láncszembe horgolt  hamispálcával zárd a kört.

1. kör: 20 egyráhajtásos pálcát horgolj a körbe.
2. kör: * 2 egyráhajtásos pálca az első pálcába, 1 egyráhajtásos pálca a következő pálcába *, ismételd a két csillag közötti részt összesen 10-szer = 30 pálca. (érdemes lemérni, hogy megfelelő-e a szemek/sorok mérete, most még könnyen lehet kisebb, vagy nagyobb tűre váltani és előlről kezdeni, ha nem megfelelő a méret)
3. kör: * 2 egyráhajtásos pálca az első pálcába, 1 egyráhajtásos pálca a következő két pálcába *, ismételd a két csillag közötti részt összesen 10-szer = 40 pálca.
4. kör: * 2 egyráhajtásos pálca az első pálcába, 1 egyráhajtásos pálca a következő három pálcába *, ismételd a két csillag közötti részt összesen 10-szer = 50 pálca.
5-10. kör: folytasd ugyanúgy, ahogy az előző sorokat. Minden sorban 10 pálcával lesz több, így a tizedik kör után 110 pálca lesz.
11. kör: 1 egyráhajtásos pálca mindegyik pálcába, viszont 2 pálcát szaporíts a kör folyamán (szabadon választott két pálcánál. = 112 pálca
12-18. sor: 1 egyráhajtásos pálca mindegyik pálcába (itt már nem kell szaporítani = 112 pálca)
Most ezzel a mintával folytasd:



Addig ismételd a mintát, amíg a táska magassága 40 cm lesz.
A táska mindkét pántja 8 láncszemmel kezdődik, egyráhajtásos pálcasorok ismétlésével, és 60-60 centisek.

A táskát én inkább kék színben képzeltem el, márcsak azért is, mert a fehér egy táskánál nem igazán előnyös, hiszen könnyen koszolódik. Tehát a színe már megvolt, már csak a fonalat kellett megtalálni. Egy olcsóbb fonalat próbáltam keresni, mert ha nem sikerülne a horgolás, akkor ne fájjon a szívem, hogy elpazaroltam. A Catania fonal megfelelő választásnak tűnt, az Oktogonnál nyílt egy új fonalbolt, ott vettem négy gombolyaggal (mint kiderült eggyel többet, mint amire szükség volt).



Ez lett belőle:




Nagyon jól sikerült, szép lett, de épp azon gondolkodom, hogy ha belerakom a fonalaimat, az még oké, viszont a kötő- vagy horgolótűim kieshetnek a lyukacskákon.
Úgyhogy a táskám még nincs kész, ki kell bélelni valamilyen anyaggal. Mindenesetre a középső lányom kipróbálta, hogyan is állna neki:


Stresszoldásnak kezdj el kézimunkázni

Az egész úgy kezdődött, hogy kórházba kerültem, márciusban. A munkahelyi stressz, állandó feszültség, stb, nem részletezem. Ekkor gondoltam arra, hogy kész, elég, ennyit egyetlen munkahely sem ér, valamit ki kell találnom, hogy ne mindig a munkahelyi problémák körül forogjanak a gondolataim.

Már kislánykoromban is kézimunkáztam, és mint mindenki, én is a “gyakorlati foglalkozás” órákon tanultam meg a kötés, horgolás rejtelmeit. De annak már harminc éve.

Nincs mese, elő kell szednem a régi tudásomat, reméltem, hogy nem felejtettem el, hiszen ez olyan, mint a biciklizés, azt sem lehet soha elfelejteni. Mivel is kezdhetném, vettem egy olyan fonalat, amit nem lehet elrontani, ugyanis ha egyenetlenül kötöm, akkor sem látszanak a hibák. Márciusban, elvileg a tavasz kezdődik, bár az idei március eléggé megtréfált minket. Tehát, mivel hidegecske volt, gondoltam, hogy első próbálkozásnak kötök egy sálat, mivel hamar kész van, és így a sikerélmény is garantált.
 

Egy fonalboltban, a sarokban lévő szekrény legalsó polcán fedeztem fel az Arabella nevű fonalat. Gondolom, azért is tették oda, mert már úgysem veszi meg senki. Hát én rögtön lecsaptam rá, mivel nagyon jól nézett ki.


 Több különböző fajta fonalból állították össze úgy, hogy a fonalszálakat egymás után kötözték. Mindegyik szál más, mindegyik önmagában is szép, nagyon jó volt kötni, igazi kikapcsolódás. Ez lett belőle:
 
    
A sikerélmény megvolt, főleg azért, mert kiderült, hogy nem felejtettem el kötni.