2013. június 22., szombat

Magnólia kardigán

Ismét megpróbálkoztam egy olyan kardigán kötésével, aminek az elejét és a hátulját egybe kell kötni. Sok előnye van, hiszen nincsenek varrásvonalak, tehát szebb esése lesz a kötésnek. A választott minta ezen kívül még azt is előírja, hogy amikor az ujja-részhez érünk, azt is kössük egybe az addig elkészült eleje-hátuljával.

Egy biopamut fonalat választottam a kardigánhoz, Bárka Bóbita nevű fonalát. Nem tudom, mitől lehet bio egy pamut, mindenesetre nagyon puha és selymes tapintású. A minta leírása itt található: Kattints ide


Amikor a karkivágásig eljutottam, utána látom a leírásban, hogy az ujjait egy darabig körkötőtűvel kell kötni, utána kell majd együtt a többi, addig elkészült darabbal. Mondanom sem kell, ezidáig még nem kötöttem körkötőtűvel, és kissé bizarrnak tűnt az, hogy öt kicsi kötőtűvel viaskodjak egyszerre. De ha így kell csinálni, akkor így kell, nincs mese. Tisztára olyan érzés így kötni, mint egy laokoon-csoportos szerencsétlenkedés, már lassan a fülemmel is fognom kellene valamit.


Kész megkönnyebbülés volt, amikor összeillesztettem a három külön kötött részt.


A kardigán - ugyan gombok nélkül - de már használható. Nagyon puha, kellemes hordani, úgyhogy ebből a fonalból vettem még egy másik színből is, azt majd később kezdem el, mert az hosszú ujjú kardigán lesz.


2013. június 14., péntek

Moher kék kardigán

Mindig is szerettem volna moher fonálból kötni, olyan érdekes, puha tapintása van, annak ellenére, hogy azt hinné az ember, hogy szúrós fonál. Találtam egy kifejezetten finom fonalat, a leírás szerint a moher tartalma mellett nem műszálat tartalmaz, hanem valódi selyemszálra fonják a moherszálacskákat (Kid-silk a Drops-tól).


Alig van súlya a kötésnek, olyan, mintha semmit sem fognék a kezembe. Ezt a mintát választottam ki, a már jól ismert honlapról: Kattints ide


Mivel színátmenetes a fonal, így a belekötött minta kevésbé látszik, csak sejteni lehet. Az egész kis kardigánra összesen két gombolyag, vagyis 5 dkg fonal ment rá, ennek ellenére bizony melegít, amennyire kell. Mondjuk ilyenkor nyáron erre inkább a hűvös hajnalokon van szükség.

Homokszínű, hosszú ujjú pamutkardigán

Az elmúlt hetekben nagyon hidegre fordult az idő, annak ellenére, hogy már június, azaz nyár van. Ez késztetett arra, hogy kössek egy hosszú ujjú, de nyáron viselhető kardigánt. Mindenképpen pamut fonalat gondoltam, és a Bárkánál meg is találtam a megfelelőt.

A Gilice nevű fonal Homokozó színárnyalata nagyon megtetszett, és ezt a mintát választottam hozzá: Kattints ide

Szerencsére ezt a modellt nem kellett egybe kötni, mármint az elejét a hátával egyszerre. Eléggé nagy munka volt a Pillangó kardigánnál is, amikor az egyre növekvő kötött anyaggal viaskodtam. Itt az elejét és a hátulját külön kellett kötni. A mintánál nagyon érdekesen jött ki az, hogy maga a fonal színváltós, mellette a minta is pöttyös hatású.


A csipkemintával viszont meggyűlt a bajom. Mivel a leírás angolul van, és én nem igazán értem az angolt, így azt hittem, hogy az elején a mintát folytatólagosa, felfelé kell kötni. Csak akkor vettem észre, hogy ez nem így van, amikor már készen voltam az egésszel. Na, bonthattam le a mintát mindkét eleje-részről.

A csipkeminta ugyanis keresztben van, vagyis jobbról-balra (illetve a másik oldalon szimmetrikusan) kell kötni. Még jó, hogy rájöttem. A kész kardigán így néz ki, már csak a gombokat kell hozzá megtalálni.



Kék horgolt nyári mellény

Nyáron, amikor 30 fok körüli a hőmérséklet, minél lengébben szeret az ember öltözködni. Egy baj van csak, hogy a munkahelyen (hivatalban) nem igazán szeretik, ha ujjatlan pólóban van az ember. Tehát mindenképpen fel kell venni valamit, hogy a vállak ne látszódjanak.

Ezt a problémát szerettem volna kiküszöbölni egy olyan mellénnyel, ami van is, meg nincs is, vagyis csak a dekorációt szolgálja. Találtam is egy megfelelő mintát: Kattints ide


A kötésmintában megadott fonalat vettem meg hozzá, mert bár más típusú fonallal is próbáltam megkötni (Catania), abból semmi jó nem sült ki. Az ajánlott fonal (Paris a Drops-tól) eleve vastag, ezek után a horgolástól még vastagabb lesz maga a mellény, de mivel 100%-os pamut, így kellemes viselet lesz.

A minta leírása szerint kötve túl hosszúra sikeredett, így pár sort le kellett bontani a vállánál. Lám-lám, a mintaleírás nem mindig pontos, vagy legalábbis nem sikerül olyanra, mint a képen. A A kivágás szélei nagyon egyenetlenre sikeredtek, még jó, hogy egy sor láncszemmel kellett eldolgozni.


A kész mellény így néz ki, nagyon szellős, ennek ellenére takarja a vállat, ha alá egy ujjatlan nyári ruhácskát veszek fel. Így már senki nem szólhat meg.


2013. június 1., szombat

Pillangó nyári kardigán

Nagyon érdekes fonalat találtam a Bárka fonalboltban. A címkéje szerint 100% természetes selyemből van - Pillangó nevű fonal. Persze rögtön felkeltette az érdeklődésemet, hiszen nem azt a selyemkendőknél megszokott, fényes felületű selyemszálat tartottam a kezemben, hanem egy buklészerű, viszonylag vastag, matt felületű fonalat. Egyszerűen nem hagyhattam ott, bár akciós áron volt, még így is eléggé borsos áron adták (920 Ft/gombolyag), így csak öt gombolyagot vettem belőle, gondoltam, ha kell még, akkor visszamegyek. Otthon lázasan kerestem hozzá kötésmintát, és ezt választottam: Kattints ide


A kötéskor kiderült, hogy a fonalszál nem igazi buklé, hanem pici fonalgömböcskék vannak a szálra rátapadva, amikből néhány sajna le is pergett, szerencsére azért maradt elég, hogy a kötés felületének egyfajta rusztikusságot adjon. Nagyon kiadós fonál, súlyra meglepően könnyű lett a pulcsi, már szinte az elején látszott, hogy a megvett mennyiség elég lesz rá.


A kötésminta ránézésre könnyűnek tűnt, mi ez nekem - gondoltam - megbirkózom vele könnyedén.


A minta valóban nem volt nehéz, de mivel az eleje és háta részeket egybe kellett kötni, így egyre csak nőtt és nőtt a pulcsi, már alig bírtam forgatni a kötéskor. Na - mondom - ez a szörnyeteg a végén még kifog rajtam. De én győztem, és a végén teljesen "leterítettem" a szörnyet:


Már csak össze kellett varrni, és a gombocskákat rárögzíteni. Ez lett belőle:


Magamon csak részben tudtam lefotózni, úgyhogy megkértem Viki lányomat, vegye fel - épp rózsaszín pólóban volt, na mindegy, legalább látszik a minta.


A fonal tényleg elég lett, úgyhogy 25 dkg-ból kijött a pulcsi. Nagyon kellemes hordani, puha, selymes érzetet kelt, ráadásul átfúj rajta a nyári szellő.