2014. augusztus 20., szerda

Lullula sapka

A nemrég felfedezett fonalboltban megcsodáltam a Malabrigo fonalak színeit, és azt fedeztem fel, hogy néhány színárnyalat megtalálható különböző vastagságú fonalon is. Így például az Archangel színnek van csipkevékony és középvastag variációja is. Mivel ebből a színből már kötöttem egy sálat, arra gondoltam, hogy a vastagabb fonalváltozatból kötök hozzá egy sapkát is. A barett fazonú sapkát nagyon szeretjük, és nem is olyan bonyolult a kötése. 


A sapka mintája nagyon hasonlít a sáléhoz, így szettet alkotnak.
Készítése:
Körben kötve készül alulról felfelé.
Szedj fel 106 szemet 4 mm-es körkötőtűre. 1 kör sima, folytasd passzémintával (= 1 sima/1 fordított), amiből összesen 8 kört köss. Ezután köss 1 kört simán, miközben  szaporíts egyenletesen elosztva 14 szemet = 120 szem. Válts 5 mm-es körkötőtűre, és folytasd a lenti mintával (= 6 ismétlés körönként). Az ábrák a minta egyszeri ismétlését mutatják.
Kötés közben ellenőrizd le, hogy a kötésed ugyanolyan méretű, mint a megadott kötéspróba adatai (21 szem és 26 sor = 10x10 cm)! Amikor az ábra szerint végigkötötted, 36 sz marad a tűn. Köss 1 kört, amelyben 2-2 szemet páronként simán összekötsz, vágd el a fonalat, húzd keresztül a megmaradt szemeken, és rögzítsd. A sapka mérete kb. 22 cm lentről felfelé.

In English:
Worked in the round from bottom up.
Cast on 106 sts on circular needle size 4 mm/US 6 with Merino. K 1 round, continue in rib = K 1/P 1 for 8 rounds.
Then K 1 round while at the same time inc 14 sts evenly = 120 sts. Switch to circular needle size 5 mm/US 8 and continue with diagram  (= 6 repetitions on the round). Diagrams show 1 repetition of pattern.

REMEMBER THE GAUGE! When diagram has been worked, 36 sts remain on needle. Work 1 round where all sts are K2 tog around, cut the thread, pull it through the remaining sts and tighten tog.
The hat measures approx. 22 cm/8¾” vertically.


A sapka és a sál így mutat együtt:


1 megjegyzés: